Små banker ger lägre boränta och högre sparränta

Nischbankerna brädar storbankerna både när det kommer till snitträntor på bolån och inlåningsräntor.

Den lägsta snitträntan för juni rapporterade Ålandsbanken (1,34%), MittBolån (1,42%) och Danske Bank (1,44%). På jumbopalle – d.v.s den högsta snitträntan för juni – hittar vi Ikano Bank (1,68%), Handelsbanken (1,67%) och Länsförsäkringar (1,65%). Även om skillnaden kan tyckas vara minimal så blir det ändå en väsentlig skillnad. Vid t.ex ett lån på tre miljoner betyder skillnaden i snittränta mellan Handelsbanken och Ålandsbanken (0,33%) 6.930 kr/år!

Står man inför en omförhandling av sin ränta och/eller inför att ta ett nytt lån bör man även kolla upp snitträntorna och förändringen av dessa hos bankerna. SEB har höjt snitträntan på rörlig ränta med 20 punkter på ett år, vilket kan avspegla en strängare policy som kan leda till att det är svårare att förhandla sig till en bra ränta hos dem. Samtidigt har andra banker kampanjer för att locka till sig kunder, vilket kan ge en fördel vid ev. ränteförhandlingar.

När det gäller sparkontoräntorna, så vinner även här småbankerna över storbankerna. Storbankerna erbjuder 0% i ränta på sina rörliga sparkonton samtidigt som cirka tio nischbanker erbjuder 0,7% ränta eller mer för sina rörliga sparkonton med insättningsgaranti.

Källa: Svenska Dagbladet


Publicerad 2016-08-01

Läs fler nyheter: