7 tips inför semestern

July 1, 2016

1. Utnyttja kortrabatterna! Ica, Coop, Ikea etc har ofta många bra erbjudanden att komma ihåg att utnyttja, så glöm inte att kolla vilka rabatter som är aktuella för dig.

 

2. Skippa huvudstäderna i år! Boka en resa till andra städer än huvudstäderna. Pärlor som Manchester, Krakow, Bologna, Porto eller Montpellier har betydligt billigare hotell än huvudstäderna. Städer som brukar ha stora mässor har också ofta bra hotellerbjudanden på sommaren, vilket även gäller svenska hotell som ligger i anknytning till mässanläggningar.

 

3. Spara kopia på passet på Facebook! Se till att ha kopior på pass, försäkringsbesked och andra viktiga handlingar. Ett smart tips är att fotografera av dem med mobilen och ladda upp dem på din Facebook i ett album som du gör privat för enkel åtkomst alternativt byt bilder med resesällskapet eller någon närstående, så har du en extra säkerhet ifall mobilen skulle komma på villovägar. Lägg också in alla spärrnummer och andra viktiga telefonnummer i mobilen och fotografera av även dessa.

 

4. Res med två kort, ett med kredit och som inte är kopplat till ett konto med pengar som du handlar med, vilket gör att du har möjlighet att granska alla inköp innan du betalar fakturan. Det andra kortet, knutet till ett konto med pengar (men inte alltför mycket), tar du ut kontanter med vid behov. Förvara korten på olika ställen och akta dig för ficktjuvar!

 

5. Pruta på hotellpriset eller hyrbilen. I t ex USA och Italien är det vanligt att hotellgäster kliver in i receptionen och börjar förhandla om lägsta priset. Få betalar fullt pris för ett rum, särskilt om hotellet är halvfullt. Man kan också bli uppgraderad utan kostnad. Våga testa! Även hyrbilar är lättare att pruta på när du är på plats. Se dock till att du får det försäkringsskydd du behöver.

 

6. Adresslappar! Skriv ner utflyktsmål och adresser på små lappar och/eller be hotell­receptionisten att skriva ner dem på landets språk. Då kan man enkelt lämna fram dessa till taxichauffören eller när man vill fråga någon på gatan om vägen.

 

7. Utnyttja dina reseförsäkringar! Man har ofta reseskydd på det kort man betalat resan med och även reseskydd i hemförsäkringen. Har man dessutom en särskild reseförsäkring får man ut pengar också på den. Var försiktig och kryssa inte i någon ruta som innebär att du avsäger dig ytterligare ersättningar. Tänk på att du även kan ha rätt till ersättning från flygbolaget enligt EU-reglerna. Den blanketten hittar du här (länka till: http://www.konsumenteuropa.se/globalassets/reklamationsblanketterna/eu_complaint_form_sv.pdf )