Tänk klimatsmart och ekonomiskt 2016

January 19, 2016

Att tänka klimatsmart är inte bara bra för miljön och det dåliga samvetet, utan kan även ha stora positiva effekter för privatekonomin. När det kommer till mat och matinköp kan det vara klokt att tänka klimatsmart, och matsvinn har också varit ett av vinterns diskussionsämnen. I dag går mellan en tredjedel och hälften av all mat som produceras i världen förlorad, vilket motsvarar cirka 1,3 miljarder ton per år. I Sverige slänger och häller varje svensk ut i genomsnitt 107 kg mat och dryck varje år, så det finns många kronor att spara samtidigt som man bidrar till att minska sitt miljöavtryck.

Tre snabba tips:
1. Bli säsongsinriktad! I stället för att bestämma om du skall äta kött eller fisk till middag, tänk på vad det är för säsong. Under vintern är rotfrukter som vitkål, morötter och palsternacka billigare medan t.ex sallad är dyrare.

2. Gör en ”går snart ut”-hylla i ditt kylskåp samt inför en ”äta upp rester”-dag, trots att det är tråkigt . Då ser du lättare när varorna blir dåliga och kan planera din matlagning därefter och slipper slänga saker som du glömt bort att du hade.

3. Minska på köttet – förutom miljöaspekten tjänar du många etiska och gott samvete-poäng! Börja med att införa en ”vegetarisk dag” i veckan och upptäck nya spännande recept som gör att du kommer ur korv- och köttbulleträsket!

Källa: Naturvårdsverket, Ungprivatekonomi.se