Planera din privatekonomi – lär dig att spara

April 8, 2015

För att få till ett effektivt sparande gäller det att planera, annars riskerar man att planerna på ett växande sparkonto går i kras

– Det första steget är att skaffa ett sparkonto. Leta rätt på företaget som erbjuder den bästa räntan och öppna ett konto där, det behöver inte vara i samma bank där du har ditt vanliga bankkonto. Det kan till och med vara bra att använda en annan bank, då tanken inte är att du lätt ska få tillgång till pengarna sparkontot – de ska ju sparas och växa.

– Steg nummer två är att planera. Hur mycket kan du spara varje månad? Många väntar till löning och sätter sedan in det som blev kvar från förra månadens lön på sparkontot, men ett bättre sätt är att börja med att sätta in en summa på sparkontot och sedan se till att man klarar sig på resten av lönen. För att detta ska fungerar gäller det självklart att man varit realistisk i sitt planerande.

– Steg tre är att följa planen och se till att inte röra sparpengarna förrän det är dags för den där resan, nya bilen eller husköpet som du sparat till.