Mikrolånens historia – från skuldfälla till seriösa smålån

March 30, 2015

2006 slog en ny typ av lån igenom i Sverige, det så kallade smslånet. Unikt för denna typ av lån var att låneansökan och besked om beviljande skedde via SMS. Äntligen blev det enkelt att låna mindre summor pengar.

Men det var inte alla låntagare som kunde hantera sitt mikrolån då de ofta skulle betalas tillbaka inom 30 dagar. I media skrevs därför många artiklar om personer som tagit nya smslån för att kunna betala tillbaka de gamla, och på så sätt hamnat i en ond cirkel. Idag har reglerna för smslån och andra typer av webblån skärpts ordentligt, och seriösa långivare lånar bara ut pengar till personer som kan visa att de kan betala tillbaka lånet i tid. De regler som har skärpts ordentligt på den senaste tiden är att långivaren måste kolla på hur ens ekonomiska situation ser ut just nu och inte bara förlita sig på sin kreditupplysning.

Om man som låntagare märker att man inte kommer kunna betala sitt lån i tid är det viktigt att ta kontakt med långivaren. I de flesta fall kan man då komma överens om en ny betalningsplan och undvika att ärendet går vidare till kronofogden. Och att ärendet går till kronofogden kan ge dig en betalningsanmärkning, en anmärkning kan ställa till det för dig när du ska skaffa bostad eller banktjänster.